Nieuws:

“Wandelen is nu een beetje mijn ding geworden”

Nationale Diabetes Challenge 2022 in Bussum

Inmiddels zijn de wandelaars van de Nationale Diabetes Challenge al vier maanden druk aan de wandel. Iedere woensdagochtend start de groep vanaf Sportcentrum De Zandzee voor een sportieve én sociale wandelronde. Hoogste tijd om eens polshoogte te nemen hoe het met de deelnemers gaat en hoe ze de challenge tot nu toe ervaren. En hoe kan je dat het beste doen? Door een ochtend mee te wandelen natuurlijk!

Wat is de Nationale Diabetes Challenge?
De Nationale Diabetes Challenge (NDC) is een beweegprogramma van de Bas van de Goor Foundation. De deelnemers wandelen ongeveer 20 weken lang één keer per week in eigen buurt. Zij worden hierbij begeleid door buurtsportcoach Joost. De wandelingen zijn eind april gestart. Samen trainen de deelnemers toe naar de feestelijke finale op 24 september.

“Bewegen in een groep is aangenamer”
Iedere laatste woensdag van de maand vertrekken de wandelaars vanaf Heidezicht in Bussum en sluiten ze zich aan bij de woensdag wandelgroep. NDC-lopers Philip (85), Alied (80) en Eleonoor (80) zijn deze zonnige ochtend weer van de partij. Voor Philip is het de eerste keer dat hij meedoet aan de Nationale Diabetes Challenge. “Ik ben 85 en ik moet gewoon bewegen. Vroeger toen ik klein was bewoog ik veel. Nu ben ik weduwnaar en woon ik alleen. Ik moet wat in een groep gaan doen anders doe ik het niet. Alleen is moeilijker. Ik liep al wel hoor. Het was niet van volledige stilstand naar dit. Het is meer in beweging blijven en in een groep is dat wat aangenamer.”

“Een schop onder mijn kont”
Alied en Eleonoor liepen vorig jaar al wel mee aan de Nationale Diabetes Challenge. Eleonoor vertelt dat de challenge haar vorig jaar uitstekend is bevallen. “Dat is precies de reden waarom ik nu weer meedoe. Zuiver om het wandelen. Ik ben eigenlijk een lui mens en moet een doel hebben. Een schop onder mijn kont. Dit is gepland op een bepaalde dag en dan weet ik: ik ga een uurtje wandelen.”

Alied: “Helaas moest ik vorig jaar na een aantal keer wandelen afzeggen omdat ik rugklachten kreeg. De reden dat ik nu weer meedoe is omdat ik erg van wandelen houd.” Buurtsportcoach Joost én begeleider van de groep gaf Alied de tip om voor de gezelligheid mee te wandelen. “Ik kende Joost al van de andere wandelingen. Ik heb geen diabetes ofzo, maar ik vind het vooral gezellig om ook met anderen te wandelen. Ook omdat ik alleen woon.”

Wandelen door bos en over de hei


“Mooie stok achter de deur”
Hoe bevalt hen de challenge tot nu toe? Phillip: “Leuk! Vooral ook omdat de mensen die meedoen fit genoeg zijn om dit te doen. Het is echt wandelen en we lopen lekker door. Daarbij is het een vast punt in mijn week. Ik heb één keer niet meegelopen vanwege de hitte.” Hoewel Alied zelf al veel beweegt helpt het wekelijks wandelen haar ook. “Ik merk zeker dat het wat voor me doet. Ik begin mijn dag altijd met oefeningen voor mijn rug. Ook doe ik alles op de fiets omdat ik geen auto heb. Daarnaast probeer ik elke dag te wandelen. Op de woensdag loop ik dan hier en donderdag heb ik gymnastiek.”

Eleonoor heeft het erg naar haar zin tijdens de wandelingen. “Ik wandel regelmatig alleen, maar het is natuurlijk gezelliger met een groep. Voor we zijn gestart met deze challenge kregen we een bloeddrukmeting. Dat vond ik fijn. Ik hoop dat dit aan het eind ook weer wordt gedaan om te zien of het wandelen effect heeft. Ik voel me sowieso prima, maar dat komt niet alleen door de challenge, want ik wandel tegenwoordig gewoon vrij veel. Ik wil gewoon lekker wandelen en dan is het fijn dat ik lid geworden ben bij de challenge. Een mooie stok achter de deur.”

“Wandelen is nu een beetje mijn ding geworden”
Zaterdag 24 september vindt de grote finale van de Nationale Diabetes Challenge plaats. Mooi om zo’n doel te hebben en naar toe te leven, maar wat als de challenge is afgelopen? Phillip: “Daarna valt er een gat. Natuurlijk is er wel de woensdagochtendgroep, dus dan zal ik daar wel aan mee gaan doen. Ik moet het echt doorzetten. Ik ben ook van plan om een loopband te kopen, zodat ik thuis ook kan wandelen. Ik heb ook zo’n fiets, maar op een of andere manier gebruik ik dat te weinig. Wandelen werkt voor mij beter.” Ook Alied blijft wandelen als de challenge afgelopen is. “Op de woensdagochtend of op de vrijdag. Dan wandelt Joost vanaf de bibliotheek. Allebei kan natuurlijk ook!” Ook het alleen wandelen blijft Alied doen. “Samen wandelen is natuurlijk gezelliger en ik vind het vooral leuk dat er zoveel verschillende mensen zijn met wie je dan weer verschillende gesprekken hebt. Maar als je alleen wandelt dan zie je weer veel meer.” Eleonoor loopt al zo’n vijf jaar mee met de wandelgroepen van Gooise Meren Beweegt. “Door corona ben ik meer gaan lopen. Hele stukken alleen op de hei. Ook na de afsluiting van de NDC ga ik door met wandelen. Vroeger hield ik niet van lopen, maar wandelen is nu een beetje mijn ding geworden.”

“Aan mij zal het niet liggen”
Op de vraag of ze het anderen aan zouden raden om mee doen aan de Nationale Diabetes Challenge hoeft het drietal niet na te denken. Alied: “Ja, gewoon omdat het natuurlijk heel goed is voor je gezondheid om te wandelen.” Philip vult aan: “Je moet gewoon bewegen. Daarbij is het ook nog leuk om contacten te hebben buiten je vaste kringen om.” Alied is het hier helemaal mee eens. “Als je jong bent en kinderen hebt, dan is het veel makkelijker om contact te hebben en te leggen. Hier zijn toch ook vaak wat oudere mensen, dat vind ik heel leuk.” Eleonoor maakt al regelmatig reclame voor de wandelgroepen. “Ik woon in een appartementengebouw. Mijn buren zien mij iedere keer weer gaan. Ik heb dankzij het wandelen het gevoel dat ik uit mijn hoofd raak. Lekker ontspannen. Dat is voor mij de meerwaarde van lopen en dat is wat ik tegen iedereen roep en zeg. Dus aan mij zal het niet liggen om mensen te motiveren om te gaan lopen!”

Wandel ook mee!
Wil je starten met een wekelijkse groepswandeling en de dag op een gezonde manier beginnen? Wandel dan mee met één van onze Wandel Je Fit-groepen. Tijdens deze wandeling gaat het uiteraard om het bewegen, maar zeker ook om de gezelligheid en het sociale contact. Een laagdrempelige activiteit voor iedereen. Tussen het wandelen door doen we functionele oefeningen om de verschillende spieren en gewrichten aan te spreken. Dit alles op je eigen niveau.

NB Check altijd onze agenda voor eventuele gewijzigde tijden/locaties.