Nieuws:

Hoe sociaal veilig is jouw sportvereniging?

Maandagavond 18 september organiseerde Gooise Meren Beweegt het tweejaarlijks terugkerende Sportcafé. De avond stond dit keer in het teken van de volgende vraag: ‘hoe sociaal veilig is de omgeving binnen jouw sportvereniging?’. Dat dit een onderwerp is dat leeft bij de diverse sportverenigingen bleek wel uit de opkomst. Zo’n 35 vertegenwoordigers van diverse sportverenigingen uit Gooise Meren, bestaande uit voorzitters, vertrouwenscontactpersonen, trainers, bestuurs- en commissieleden, kwamen bij elkaar in het clubhuis van Rugby Club 't Gooi in Naarden. Jelmer Kruyt, Wethouder Sport Gemeente Gooise Meren, opende de avond en was blij met het zien van een goedgevulde zaal. “Hoe handel je als de sociale veiligheid bij je vereniging in het geding komt? Goed om tijdens deze Nationale Sportweek hierover informatie te krijgen en met elkaar uit te wisselen. Ik ben dan ook heel blij met deze mooie opkomst.”

‘In welke omgeving voel jij je sociaal veilig?’
Organisator Gooise Meren Beweegt had gastspreker Lisette Gastel van NOC*NSF uitgenodigd om meer te vertellen over het thema sociale veiligheid. Lisette adviseert verenigingen op dit gebied vanuit haar rol als expert Sociale Veiligheid Sport. Daarnaast is zij zelf ook vertrouwenscontactpersoon bij een volleybalvereniging. Direct aan het begin van haar workshop vroeg zij de deelnemers om met elkaar in gesprek te gaan over de vraag: “In welke omgeving voel jij je sociaal veilig?” Met als resultaat dat iedereen meteen interactief aan de slag kon. Daarnaast legde Lisette ook een aantal stellingen voor aan de groep aanwezigen, zodat hierover direct van gedachten kon worden gewisseld en mensen naar aanleiding hiervan ook weer vragen konden stellen. Lisette: “Hoe wil je sociale veiligheid regelen binnen je vereniging? Begin met preventie en maak afspraken maken met elkaar. Laat op je website en in je club zien dat je een actief beleid hebt. Zo weet iedereen wat jullie van elkaar verwachten en wat te doen als het toch misgaat.”

Veel positieve reacties
Tijdens de inloop en na afloop van de presentaties was er onder het genot van een drankje ook tijd om onderling met elkaar in gesprek te gaan. Dit alles leidde tot een nuttige, inspirerende en gezellige avond. Verenigingsadviseur Harold Siekmann: “We kunnen terugkijken op een heel geslaagde avond. Veel positieve reacties na afloop over de invulling van het programma. De verenigingen hebben de nodige handvatten gekregen om met dit thema aan de slag te gaan. Deze avond heeft ook weer laten zien dat het heel waardevol is om dit soort bijeenkomsten te organiseren. Ondanks ieders drukke agenda is er genoeg animo om kennis op te halen en uit te wisselen.”