Nieuws:

Geslaagd en inspirerend Sportcafé

Niels van Weert - initiatiefnemer van de tool Taakie - kwam als tweede spreker aan het woord.
Niels van Weert - initiatiefnemer van de tool Taakie - kwam als tweede spreker aan het woord.

Gooise Meren Beweegt organiseerde dinsdagavond 13 september het jaarlijks terugkerende Sportcafé. Op deze avond kwamen zo’n 35 vertegenwoordigers van sportverenigingen bij elkaar in de sociëteit van Roeivereniging Naarden. Op verzoek van de deelnemende sportverenigingen stond de volgende vraag centraal: ‘Hoe zet ik communicatiemiddelen in om mijn vrijwilligersbeleid te optimaliseren?’ Drie sprekers gaven vanuit verschillende perspectieven een presentatie over dit onderwerp. Alexander Luijten, Wethouder Sport Gemeente Gooise Meren, opende de avond. “Gelukkig dat we elkaar nu na corona weer kunnen ontmoeten. Goed dat we tijdens het Sportcafé een moment hebben om informatie uit te wisselen, van elkaar te leren en elkaar te inspireren.”

Leden als ambassadeur
De eerste spreker was Martin van Berkel. Martin heeft veel ervaring met het communicatievak en de amateursport. Voordat hij manager Communicatie en Media bij de Nederlandse Volleybalbond werd, was hij ruim 10 jaar werkzaam bij Rotterdam Sportsupport als communicatieadviseur. Aan de hand van vele concrete en inspirerende tips en voorbeelden liet Martin in zijn presentatie zien hoe je met communicatie mensen aan je kan verbinden en hoe je zorgt dat leden als ambassadeur de club gaan promoten. Martin: “Houd jezelf regelmatig een spiegel voor en stel de vraag: is mijn communicatie nog interessant voor mijn doelgroepen?”

Tinder voor vrijwilligerswerk
Niels van Weert kwam als tweede spreker aan het woord. Niels is initiatiefnemer van Taakie; een tool voor sportverenigingen om het werven van vrijwilligers makkelijker en efficiënter te maken. Binnen twee jaar na de introductie maken inmiddels ruim 100 verenigingen gebruik van Taakie. Niels legde in zijn presentatie uit welke impuls Taakie kan geven aan een vrijwilligersorganisatie. Niels: “Vrijwilligers zijn er zeker wel, maar je moet ze vinden. Taakie is de Tinder voor vrijwilligerswerk.”

Vrijwilligersbeleid en communicatiemiddelen
De derde en tevens laatste spreker was Charlotte van Leerdam, accountmanager Recreatiesport bij het Watersportverbond. Dit jaar ontwikkelde het Watersportverbond voor het eerst een vrijwilligersbeleid. Charlotte was nauw betrokken bij het opstellen van dit beleid en heeft de uitvoering in haar portefeuille. In haar presentatie vertelde meer over de achtergrond van het vrijwilligersbeleid, hoe het in de praktijk vorm wordt gegeven en welke rol communicatiemiddelen spelen. Charlotte: “Niet alles hoeft in één keer of perfect. Stel prioriteiten en zet kleine stapjes.”

Inspirerende avond
Tijdens de inloop en na afloop van de presentaties was er onder het genot van een drankje en sushi ook tijd om onderling met elkaar in gesprek te gaan. Dit alles leidde tot een nuttige, inspirerende en gezellige avond. Verenigingsadviseur Harold Siekmann van Gooise Meren Beweegt kijkt tevreden terug op een geslaagde avond. Harold: “Ik heb van veel deelnemers te horen gekregen dat het een informatieve en inspirerende avond was. Daar doe je het voor. En ondanks ieders drukke agenda was de opkomst goed. Het is heel waardevol om dit jaarlijks te organiseren.”